Věřitelé prý odmítli některé řecké návrhy a přišli s novými plány

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Atény 24. června (ČTK) - Mezinárodní věřitelé Řecka odmítli podle zdrojů agentury Reuters některé řecké návrhy na řešení dluhové krize a přišli s novými protinávrhy, které mají neshody v jednáních překonat. Podle řeckého premiéra Alexise Tsiprase to vypadá, jako by o dosažení dohody s Řeckem neměli zájem.

Atény navrhly zvýšení daně z přidané hodnoty, firemních daní a sociálních příspěvků, aby dosáhly dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF), a otevřeli si tak cestu k uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního úvěrového programu.

Věřitelé ale s opatřeními na zvýšení řeckých příjmů do státní kasy nesouhlasili, řekl podle zdrojů Reuters Tsipras poradcům.

\"Tento zvláštní postoj může znamenat jen jednu ze dvou věcí: buď dohodu nechtějí, nebo slouží specifickým zájmům v Řecku,\" sdělil na komunitní síti Twitter Tsipras, kterého v Bruselu odpoledne a večer čekají další schůzky s věřiteli.

Podotkl rovněž, že během dřívějších jednání o mezinárodní pomoci Irsku nebo Portugalsku nikdy nenastalo, že by některé instituce opakovaně odmítaly \"ekvivalentní opatření\".

Podle zdrojů Reuters jednání Atén s věřiteli navzdory zprávám o rozporech pokračují. Věřitelé prý předložili nové protinávrhy, které mají rozpory v názorech na požadované reformy v Řecku překonat.

Řecko by bez dalších peněz od mezinárodních věřitelů nemuselo být schopné uhradit do úterý dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK