Před jednáním ministrů financí eurozóny dohoda o Řecku stále není

24.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. června (zpravodaj ČTK) - Mezi postojem řecké vlády a trojice věřitelských institucí byly rozdíly i těsně před dnešní večerní schůzkou ministrů financí zemí platících eurem. Intenzivní jednání přinesla určitý pokrok, ale zatím stále není vyřešeno vše, řekl novinářům při příchodu na jednání euroskupiny místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Řecký ministr Janis Varufakis s novináři nehovořil.

\"Myslím si, že tři jednání euroskupiny a dva summity by k nalezení evropského řešení pro Řecko měly stačit,\" poznamenal slovenský ministr Peter Kažimír. Dodal ovšem také, že je velmi zvědavý, jak bude eurozóna po konci dnešního večerního jednání vypadat.

Mezinárodní věřitelé Řecka odmítli část řeckých návrhů z počátku týdne na řešení řecké dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Atény mají podle nich hlavně snižovat výdaje, ale řecká vláda se podle svých návrhů chce snažit své hospodaření zlepšit především vyšším zdaněním a lepším daňovým výběrem.

Finský ministr Alexander Stubb poznamenal, že zatím není na stole žádný konkrétní návrh. \"Byl bych velmi příjemně překvapen, kdybychom dnes dosáhli dohody,\" řekl při příchodu na večerní zasedání euroskupiny.

Řekové tento týden navrhli, že zvýší daň z přidané hodnoty, firemní daně a sociální příspěvky, aby dosáhli dohody s věřitelskou trojicí - Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) - a otevřeli si tak cestu k uvolnění zbývajících peněz z mezinárodního úvěrového programu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK