Americké akcie ve středu klesly kvůli obavám ohledně Řecka

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. června (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech ve středu oslabily. Přetrvávající nejistota kolem dalšího osudu silně zadluženého Řecka totiž podle agentury Reuters tlačí investory k prodeji rizikovějších aktiv, jako jsou právě akcie.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních podniků, klesl o 0,98 procenta na 17.966,07 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,74 procenta na 2108,58 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite si odepsal 0,73 procenta a uzavřel na 5122,41 bodu.

Mezinárodní věřitelé ve středu odmítli část řeckých návrhů na řešení řecké dluhové krize, protože by podle nich vedly k další recesi ekonomiky. Řecko s věřiteli jedná o uvolnění zbytku dohodnuté finanční pomoci, aby mohlo příští týden uhradit dlužnou splátku MMF.

\"Optimismus ohledně dohody vyprchává. To neznamená, že dohoda nebude. Lidé obeznámení se situací však zjevně mají méně důvěry (v dosažení dohody) než před několika dny,\" uvedl analytik Phil Orlando ze společnosti Federated Investors. Dodal, že platební neschopnost Řecka by sice měla pouze omezené dopady na reálnou ekonomiku USA, mohla by však vést k poklesu indexu S&P 500 o pět až deset procent.

Středečnímu oslabení akciového trhu nezabránila ani zpráva, že pokles americké ekonomiky v prvním čtvrtletí byl mírnější, než se předpokládalo. Americké ministerstvo obchodu uvedlo, že hrubý domácí produkt se v celoročním přepočtu snížil o 0,2 procenta místo dříve ohlášeného poklesu 0,7 procenta.

Na devizovém trhu dolar ve středu mírně oslaboval po výrazném úterním růstu. Vyhlídky dolaru však podle analytiků zůstávají příznivé kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne zvyšovat úrokové sazby.

Euro v závěru středečního obchodování v New Yorku vykazovalo vůči dolaru nárůst 0,2 procenta na 1,1196 USD. Smazalo tak pouze malou část z úterního propadu o 1,5 procenta, protože jeho růst brzdily obavy ohledně Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK