První blok Temelína snižuje výkon, odstávka začne za dva týdny

25.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 25. června (ČTK) - První blok jaderné elektrárny Temelín snižuje výkon, odstávka začne za dva týdny. Plánována je do konce srpna a během ní bude mimo jiné vyměněna čtvrtina paliva. Na druhém bloku, kde odstávka začala 18. dubna, byly úspěšně provedeny tlakové zkoušky, které potvrdily těsnost primárního a sekundárního okruhu. Aktuálně odborníci dokončují činnosti na turbíně a připravují start reaktoru, který je očekáván v nejbližších dnech. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

\"Od dnešního dne pracuje první blok ve výkonovém efektu. V jeho průběhu bude výkon reaktoru pozvolna snižován až na úroveň zhruba 85 procent. V návaznosti na výkon reaktoru bude klesat výkon turbogenerátoru. Provoz na výkonovém efektu bude ukončen v pátek 10. července, kdy bude blok plánovaně odstaven pro výměnu paliva,\" upřesnil Sviták.

Vysvětlil, že přechod na výkonový efekt znamená, že palivo bylo v průběhu kampaně optimálně využito. Je to signál dobrého provozu bloku v období od jedné odstávky pro výměnu paliva ke druhé. V průběhu výkonového efektu se postupně snižuje výkon reaktoru přibližně o jedno procento za den. Při nižším výkonu reaktoru je možno dodatečně získat energii z některých použitých palivových souborů a tím je co nejefektivněji využít.

Odstávka druhého bloku Temelína se proti plánu protáhne zhruba o dva týdny. Důvodem jsou dodatečné práce při závěrečné montáži reaktoru. Konkrétně šlo o vyčištění a vysušení dílčích komponent víka reaktoru, kam se dostalo při plnění reaktoru 1,5 metru krychlového vody. Byla svedena do sběrné nádrže. Pro čištění a sušení komponent bylo nutné víko demontovat. \"Na bloku už byly úspěšně provedeny tlakové zkoušky, které potvrdily těsnost primárního a sekundárního okruhu. Aktuálně se dokončují činnosti na turbíně a probíhá příprava na start reaktoru,\" uvedl Sviták. O události byl koncem května informován Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Událost byla předběžně hodnocena stupněm INES 0, kdy nejsou porušeny limity a podmínky provozu.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,278 miliard kilowatthodin elektřiny. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v Česku, svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliard kWh elektrické energie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK