V Dukovanech odstranili netěsnost, 4. blok bude spuštěn v neděli

26.06.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 26. června (ČTK) - V jaderné elektrárně Dukovany už pracovníci odstranili závadu, kvůli níž musel být v úterý neplánovaně odstaven její čtvrtý výrobní blok. Netěsnost byla zjištěna na potrubí, jímž proudí neradioaktivní voda do parogenerátoru. Po provedení konečné zkoušky začne postupné najíždění bloku. Elektřinu by měl začít dodávat do sítě v neděli od 19:00, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

\"Oprava byla úspěšně dokončena v průběhu dnešního dne,\" uvedl mluvčí. Událost podle něj neměla žádný vliv na chod elektrárny a neohrožovala ani její okolí. První turbína by ve čtvrtém bloku měla být připojena v neděli v 19:00 a druhá o dvě hodiny později.

Netěsnost zjistili pracovníci zkraje tohoto týdne na potrubí, které přivádí napájecí vodu do parogenerátoru. Ke kontrole je vedl zvýšený odtok vody v tomto bloku. Jde o sekundární část výrobního cyklu.

Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Její zbývající tři bloky pracují na plný výkon.

Kvůli technickým problémům se už letos v Dukovanech protáhla jedna ze dvou pravidelných odstávek, která skončila 30. dubna. Druhý blok elektrárny stál 34 dní, proti plánu o dva týdny déle. Nejdříve se tato odstávka protáhla o deset dní kvůli snížené pohyblivosti zjištěné při závěrečné kontrole u jednoho z 349 palivových souborů v reaktoru. Pak ještě technici zjistili netěsnost na armatuře primárního okruhu pasivního bezpečnostního systému a museli tento blok znovu vychladit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK