Analytici:Pozitivní výsledky Unipetrolu mohou pokračovat i nadále

23.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. července (ČTK) - Pozitivní výsledky petrochemického holdingu Unipetrol mohou pokračovat i v dalších čtvrtletích letošního roku. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Společnost uvedla, že ve druhém čtvrtletí vykázala rekordní provozní zisk 3,959 miliardy korun.

\"Unipetrol potvrdil schopnost generovat hotovost. Předpokládáme, že příznivé makroprostředí, tzn. vysoké marže a nízká cena ropy bude v nejbližším období pokračovat a Unipetrol bude i nadále reportovat silná čísla,\" řekl dnes ČTK analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

\"Unipetrol má našlápnuto k velmi dobrým výsledkům za celý rok 2015, k čemuž zajisté přispěje i dopad získání stoprocentního podílu v České rafinérské, který povede k dalšímu výraznému nárůstu prodejů rafinérských produktů,\" doplnil Lukáš Hendrych z poradenské sítě BDO. Jediným vlastníkem rafinérie se Unipetrol stal na konci dubna, kdy dokončil koupi zbylého třetinového podílu od italské společnosti Eni. Hendrych nicméně připustil, že vysoké marže nemusejí být z dlouhodobého hlediska udržitelné, a to v důsledku tlaku dovozu komodity z mimoevropských zemí a nejistého vývoje ceny ropy.

Příznivé petrochemické i rafinérské marže mohou společnosti k nadprůměrným výsledkům v dalších čtvrtletích pomoci i podle analytik BH Securities Petra Hlinomaze. \"Letošní úspěšný vývoj hospodaření Unipetrolu společně s některými kroky na letošní valné hromadě, kterými bylo zrušení rezervního fondu a převedení prostředků do nerozděleného zisku, mohou být předzvěstí výplaty mimořádné dividendy za rok 2015,\" dodal Hlinomaz. Naposledy vyplatil Unipetrol dividendu za rok 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK