Důvěra v českou ekonomiku v červenci klesla o bod na 11,1 bodu

24.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku v červenci meziměsíčně klesla o bod na 11,1 bodu, byla nižší u podnikatelů i spotřebitelů. Zvýšila se pouze důvěra mezi podnikateli v průmyslu. Vyplývá to z výsledků konjunkturálního průzkumu, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Meziročně jsou však indikátory důvěry ve všech sledovaných oblastech vyšší.

Statistici se v průzkumu ptají podnikatelů a spotřebitelů, zda se podle nich situace v budoucnu zlepší, zhorší nebo nezmění. Výsledkem je takzvané konjunkturální saldo, tedy rozdíl mezi kladnými a zápornými odpověďmi v procentech. U podnikatelů saldo v červenci kleslo na 13,6 bodu a u spotřebitelů na 1,3 bodu.

Před rokem činil souhrnný indikátor důvěry 7,6 bodu, což je o 3,5 bodu níže než nyní. Důvěra podnikatelů proti loňskému červenci stoupla o 3,5 bodu a u spotřebitelů, u kterých byl loni indikátor důvěry v záporných číslech, stoupl o 3,6 bodu.

V jednotlivých oblastech se meziměsíčně důvěra mezi podnikateli ale snížila, výjimkou byl průmysl. Podnikatelé v této oblasti lépe hodnotili celkovou ekonomickou situaci, naopak očekávání ohledně poptávky a zásob hotových výrobků se u nich nezměnila.

ktp jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK