Cena zlata klesla pod 1080 USD, je nejníže za pět a půl roku

24.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Manila 24. července (ČTK) - Cena zlata dnes prohloubila pokles, za kterým stojí především vyhlídky na brzké zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Žlutý kov, jak se zlatu často přezdívá, ráno během obchodování v Asii zlevnil o zhruba 1,2 procenta na přibližně 1077 dolarů (26.600 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Dostal se tak nejníže za pět a půl roku.

Cena zlata již tento týden ztratila více než čtyři procenta. Je tak na cestě k nejprudšímu týdennímu poklesu za posledních devět měsíců. \"Neočekávám žádné výrazné oživení, dokud se nedostaneme k úrovni 1040 dolarů,\" řekl agentuře Reuters analytik Victor Thianpiriya ze společnosti ANZ Bank.

Investoři považují zlato za bezpečné útočiště v období ekonomické či politické nejistoty. V současnosti se však jejich zájem přesunuje k dolaru, a to kvůli očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla v brzké době zahájit zvyšování úrokových sazeb.

Vyhlídky na růst úroků ve Spojených státech podporují příznivé údaje o americké ekonomice. Většina analytiků nyní předpokládá, že Fed přikročí ke zvýšení úrokových sazeb již v září. Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby tak podporoval hospodářský růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK