Podnikatelská nálada v Německu se v červenci nečekaně zlepšila

27.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. července (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v červenci nečekaně zlepšila, když v uplynulých dvou měsících index nálady naopak klesal. Náladu zlepšila dohoda mezi Řeckem a věřiteli o třetím záchranném balíku pomoci. Oznámil to dnes mnichovský výzkumný institut Ifo.

Index podnikatelské nálady v červenci vzrostl na 108 bodů z červnových 107,5 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru snížení indexu na 107,2 bodu, když jejich odhady se pohybovaly v rozmezí od 106 bodů po 107,9 bodu. Hodnota indexu odráží postoj zástupců asi 7000 firem z celého Německa.

\"Nedávné uvolnění situace v Řecku přispělo k posílení důvěry v německou ekonomiku,\" prohlásil prezident Ifo Hans-Werner Sinn.

Firmy hodnotí lépe svoji současnou situaci i budoucnost. Ukazatel současné situace se zvýšil o 0,8 bodu na 113,9 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání vzrostl o 0,3 bodu na 102,4 bodu.

Nálada se výrazně zlepšila ve zpracovatelském sektoru a ve velkoobchodu. Naopak o něco horší byla v maloobchodě, stavebnictví a službách.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Růst německé ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalilo na 0,3 procenta z 0,7 procenta v předchozích třech měsících. Institut Ifo nicméně minulý měsíc zvýšil odhad hospodářského růstu pro celý letošní rok na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK