Poptávka po zlatě byla ve 2. čtvrtletí nejslabší od roku 2009

28.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Manila 28. července (ČTK) - Celosvětová poptávka po zlatě ve druhém čtvrtletí klesla nejníže od roku 2009, zejména kvůli nižšímu zájmu v Indii a Číně. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila konzultační společnost GFMS. Uvádí se v ní například, že Číňané místo zlata nakupovali akcie, které v té době slibovaly vyšší návratnost, zatímco dovoz zlata do Indie byl nejnižší za posledních pět čtvrtletí. Čína a Indie jsou největšími spotřebiteli zlata na světě.

Poptávka po zlatých cihlách a mincích se ve čtvrtletí meziročně snížila o 12 procent a je zhruba 63 procent pod svým vrcholem z druhého čtvrtletí 2013. Poptávka po zlatých špercích klesla o devět procent a jejich výroba o šest procent. Celková fyzická poptávka po zlatu se pak snížila o 14,2 procenta na 858 tun.

Zlatu nepomohl ani propad čínských akcií, který se dostavil zhruba v polovině června. GFMS nicméně očekává, že poptávka i ceny kovu by se mohly začít zvyšovat v posledním čtvrtletí roku.

Nákup zlatých cihel a mincí v Číně klesl o 26 procent na 35 tun, což je nejméně od roku 2009. Nákup zlatých šperků se snížil o 23 procent na 102 tun, cituje ze zprávy agentura Reuters.

Prodej zlatých šperků v Indii ve druhém čtvrtletí vzrostl o 2,5 procenta na 158 tun. Dovoz zlata nicméně o deset procent klesl a byl nejnižší za pět čtvrtletí.

Ceny zlata se od počátku letošního roku snížily o více než sedm procent. Přispívá k tomu i růst kurzu dolaru v očekávání, že americká centrální banka již brzy zvýší úrokové sazby. GFMS odhaduje, že ve třetím čtvrtletí se průměrná cena zlata sníží na 1135 USD (27.700 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu) z 1192 USD ve druhém čtvrtletí. Do konce roku by se ale mohla cena podle odhadu GFMS zvýšit na 1175 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK