Druhý blok Temelína dosáhl po odstávce plného výkonu

03.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 3. srpna (ČTK) - Druhý blok jaderné elektrárny Temelín dosáhl po ukončení odstávky v neděli v 19:42 plného výkonu. Ten je díky novým rotorům, které byly do turbíny instalovány v době odstávky, o dvě procenta vyšší. Nově tak turbogenerátor pracuje na výkonu 1078 MWe. První blok modernizací turbíny prošel v loňském roce. ČTK to dnes řekl mluvčí Temelína Marek Sviták.

Instalované rotory mají novou konstrukci, jsou větší a o 20 tun těžší. Nový je i tvar lopatek. \"Díky tomu rotory efektivněji využijí páru, která proudí na turbínu. Při stejné spotřebě paliva tak blok vyrobí elektřinu pro dalších 50.000 českých domácností,\" uvedl Sviták.

Původní projektový výkon dvakrát 981 MWe elektrárna za 15 let zvýšila o deset procent, tedy o 200 MWe, což odpovídá velkému uhelnému bloku. Na prvním bloku temelínské elektrárny je odstávka spojená s výměnou paliva. Palivo v reaktoru je již vyměněno a aktuálně pokračuje zpětná montáž reaktoru. Další významnou činností bude naplnění dvou kontejnerů s použitým palivem a jejich vyvezení do skladu v areálu elektrárny. Práce začnou v tomto týdnu. Odstávka prvního bloku potrvá do konce srpna.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Teď je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. Letos zatím vyrobila 7,718 miliardy kilowatthodin elektřiny. Vzhledem k prodloužení odstávky druhého bloku Temelín letos nepřekoná dosud nejvyšší roční výrobu elektřiny z 2012, která dosáhla 15,3 miliardy kilowatthodin.

rek dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK