Jihočeský kraj chce žádat o dotace na obchvat Č. Budějovic

05.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 5. srpna (ČTK) - Jihočeský kraj chce prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) žádat o dotace na dálniční přivaděč u Českých Budějovic za téměř 500 milionů korun. Rád by ze stejného programu získal i peníze na obchvat Českých Budějovic kolem obce Včelné za 860 milionů korun. Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) dnes na tiskové konferenci uvedl, že kraj se také chystá žádat o dotace na řadu jiných akcí.

\"Chceme investice i do zdravotnické záchranné služby nebo jednotlivých nemocnic. Nebo tady máme například i přístavbu Jihočeské vědecké knihovny za čtvrt miliardy korun. Myslím si, že bychom jako Jihočeši dokázali sáhnout na valnou část celé alokace a budeme věřit, že v žádostech uspějeme,\" uvedl Zimola. Dodal, že kraj by například přes IROP rád investoval do rekonstrukce silnice v úseku Nová Pec - Zadní Zvonková, která vede podél lipenské nádrže. Náklady na akci odhaduje na 170 milionů korun.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) dnes při návštěvě jižních Čech mimo jiné zmínila, že IROP je zaměřený na veřejnou dopravu, hromadnou dopravu, sociální věci a investice místních akčních skupin. \"Vidím, že města i kraje se velmi dobře připravují. Už jsme vyhlásili první dvě výzvy na silnice II. a III. třídy,\" uvedla.

IROP nahrazuje končící regionální operační programy (ROP), nově bude spadat pod ministerstvo pro místní rozvoj. Připraveno je v něm celkem 4,64 miliardy eur (125,4 miliardy korun). Hlavním cílem programu je podpora regionální konkurenceschopnosti, vyváženého rozvoje území Česka a zlepšení kvality života obyvatel. IROP je financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK