Ceny ropy obnovily pokles, srazil je růst zásob benzinu v USA

05.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes neudržely zisky a klesly na nová minima za řadu měsíců. Ropný trh zpočátku druhý den po sobě oživoval z pondělních šestiměsíčních minim, nakonec jej ale srazily údaje o výrazném vzestupu zásob benzinu ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent oslabila v 18:30 SELČ o tři čtvrtě dolaru na nové šestiměsíční minimum 49,24 USD za barel, třebaže během dne se dostala až nad 51 dolarů. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 65 centů na 45,10 USD a předtím sestoupila až na 44,83 USD, minimum od 20. března. Oba druhy ropy od počátku července ztratily přes 20 procent.

Trh ignoroval údaje, podle nichž zásoby ropy na americkém trhu minulý týden podle vládních údajů klesly o 4,4 milionu barelů, třikrát výrazněji, než se mezi analytiky čekalo. Zasáhl jej ale nečekaný nárůst zásob benzinu v době, kdy vrcholí druhá polovina motoristické sezony.

Investoři mají obavy z poklesu marží ropných rafinerií, který snižuje pobídky ke zpracování ropy. To by vedlo k obnovení růstu zásob ropy z dnešních už tak vysokých úrovní, řekl agentuře Reuters analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank.

Ropu srážel v posledních týdnech prohlubující se přebytek globální nabídky nad poptávkou v situaci, kdy čínská ekonomika dál oslabuje. Těžba ropy v členských zemích kartelu OPEC v červenci překročila úroveň 32 milionů barelů denně a dostala se nejvýše od roku 2008. Převis nabídky by se měl v příštích měsících ještě zvýšit, protože po předpokládaném zrušení západních sankcí by na trh měly dorazit dodávky iránské ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 49,24 49,99 New York - Nymex WTI září 45,10 45,74

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK