Akcie v USA ve čtvrtek klesly, trh táhl dolů sektor médií

07.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. srpna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek výrazně klesly. Trhy reagovaly na špatné hospodářské výsledky mediálních společností a s nimi spojené obavy z klesající obliby kabelových televizí mezi diváky. Sektor médií kvůli tomu zaznamenal největší dvoudenní ztrátu od finanční krize. Výprodej podpořila nejistota před dnešní zprávou o zaměstnanosti v USA. Dolar v proměnlivém obchodování ve čtvrtek klesl k hlavním měnám.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, bodu, klesl o 0,69 procenta na 17.419,75 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,78 procenta na 2083.56 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl dokonce o 1,62 procenta na 5056,44 bodu a zaznamenal největší jednodenní pokles od začátku června.

Pokles nastal v osmi z deseti sektorů v rámci indexu S&P 500. Akcie mediální společnosti Viacom se propadly o více než 14 procent na nejnižší hodnotu za necelé čtyři roky poté, co čtvrtletní příjmy společnosti ovlivněné horší situací v divizi kabelových televizí zaostaly za odhady. Dílčí index pro akcie mediálních společností celkově odepsal 2,1 procenta a za uplynulé dva dny zaznamenal největší propad od listopadu 2008. V červeném skončily společnosti Time Warner, Comcast a CBS. Akcie Twenty-First Century Fox odepsaly 6,4 procenta.

Výrazné ztráty zaznamenal i sektor akcií ve zdravotnictví, který odepsal více než dvě procenta. Akcie irského výrobce léčiv Allergan se propadly o více než pět procent poté, co firma vykázala čtvrtletní ztrátu.

Na devizovém trhu se investoři se připravovali na zprávu o situaci na trhu práce v USA a upravovali před dnešním zveřejněním této statistiky své obchodní pozice. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti dalších zahraničních měn, klesl v této souvislosti o 0,2 procenta. Za poslední dva týdny je ale nadále v zisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK