Řecké akcie v úvodu opět rostou, dále oživují akcie bank

07.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 7. srpna (ČTK) - Řecký akciový trh v úvodu dnešního obchodování mírně zpevňoval, a navázal tak na čtvrteční růst. V oživování z prudkého propadu na začátku týdne pokračovaly akcie bankovních společností, jejichž index podával vyšší výkon než trh jako celek. Aténská burza obnovila provoz v pondělí po déle než měsíční nucené přestávce. Během následujících tří dnů se propadla zhruba o pětinu, ve čtvrtek ale již trh zamířil vzhůru.

Souhrnný index aténské burzy vykazoval v úvodu dnešního obchodování nárůst o 0,19 procenta. Index bankovního sektoru přidával dokonce 4,4 procenta, informovala agentura Reuters.

Akciová burza byla spolu s řeckými bankami uzavřena 29. června v rámci opatření, která měla omezit pohyb kapitálu, a zamezit tak masivnímu odlivu peněz ze země. Banky se znovu otevřely 20. července.

Burza v Aténách se po svém znovuotevření tento týden dostala pod tlak kvůli nejistotě ohledně nového záchranného programu Evropské unie pro předlužené Řecko a kvůli zhoršujícímu se stavu řecké ekonomiky. Index bankovního sektoru během tří dnů do středy klesl o 63 procent v důsledku obav, že plánovaná rekapitalizace bank poškodí jejich akcionáře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK