Ceny v červenci klesly, nezaměstnanost podle očekávání stoupla

10.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Ceny v České republice v červenci klesly, nezaměstnanost podle očekávání stoupla. Meziroční inflace, tedy růst cen, zpomalila na 0,5 procenta, a meziměsíčně spotřebitelské ceny podle Českého statistického úřadu klesly o 0,1 procenta. Nezaměstnanost podle údajů Úřadu práce ČR meziměsíčně stoupla na 6,3 procenta.

Meziroční inflace v červenci poprvé od prosince 2014 zpomalila - z červnových 0,8 na půl procenta. Za meziročním zpomalením i poklesem cen proti červnu stojí podle ČSÚ zlevnění potravin a nealkoholických nápojů. Letos v červenci byly o procento levnější než před rokem.

Třeba zelenina meziročně zlevnila o 2,7 procenta, pečivo o 3,6, maso o 3,4 a mléko o 14,7 procenta. Meziměsíčně výrazně zlevnila zelenina - o 9,8 procenta - a o zhruba tři procenta klesly například ceny oděvů a obuvi. Podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové potraviny zlevnily díky sezonním vlivům.

Analytici zpomalení očekávali a upozorňovali, že důvodem je vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy rostly ceny energií. Inflace byla ale o 0,2 procentního bodu nižší, než předpokládala v aktuální prognóze Česká národní banka. Odchylka je podle ředitele měnové sekce ČNB Tomáše Holuba zcela dána vývojem cen potravin, který je v posledních měsících poměrně rozkolísaný.

Nezaměstnanost proti červnu stoupla, Úřad práce zvýšení čekal. \"Za mírným nárůstem stojí především každoročně se opakující příchod části pedagogů a dalších pracovníků ve školství do evidence Úřadu práce ČR,\" uvedla Kateřina Sadílková, pověřená řízením úřadu.

Po odeznění \"absolventské přílivové vlny\" bude podle analytika skupiny Roklen Lukáše Kovandy od září do zimy nezaměstnanost opět citelně klesat a za celý rok dosáhne 6,4 procenta. Podle analytika firmy Deloitte Davida Marka se však otevírá otázka, kam může nezaměstnanost dále klesat, než se bude stále častěji objevovat nedostatek pracovních sil. Podle Eurostatu má Česko druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, a u samotných mužů je dokonce první, upozornil. V některých oborech a regionech jsou slyšet hlasy, že je obtížné obsazovat volná místa. Stoupající poptávka po práci může přispět ke zrychlení růstu mezd v příštím roce.

Schopno okamžitě nastoupit do práce bylo v červenci 440.130 lidí. Počet volných míst se proti loňsku zvýšil o 46.976 a proti letošnímu červnu o 1072. Na jedno místo připadá 4,7 uchazeče. Nejvíce lidí, téměř 20, se uchází o jedno místo na Bruntálsku, nejméně na Prachaticku, Domažlicku a Praze-východ, a to 1,6 uchazeče.

Ve většině regionů Česka nezaměstnanost proti červnu stoupla stejně jako v celé republice o desetinu procentního bodu. Pouze v Karlovarském kraji klesla - také o desetinu bodu - na 6,9 procenta, kdežto v Pardubickém kraji nejvýrazněji ze všech krajů stoupla, a to o 0,3 bodu na 4,9 procenta. Nejvyšší byla nezaměstnanost nadále v Ústeckém kraji, kde zůstala meziměsíčně beze změny na 9,4 procenta. Nejnižší byla shodně v Praze a Jihočeském a Plzeňském kraji, kde činila 4,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK