Americké akcie v úterý oslabily kvůli devalvaci čínské měny

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. srpna (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v úterý výrazně oslabily. Překvapivá devalvace čínské měny totiž zasáhla americké podniky s rozsáhlejšími aktivitami v Číně a posílila obavy ohledně vyhlídek světové ekonomiky.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, klesl o 1,21 procenta na 17.402,84 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,96 procenta na 2084,07 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 1,27 procenta a uzavřel na 5036,79 bodu.

Čínská centrální banka v úterý po sérii nepříznivých zpráv z ekonomiky devalvovala oficiální kurz jüanu o téměř dvě procenta. Byla to největší změna oficiálního kurzu od roku 2005, kdy Peking zrušil navázání domácí měny na americký dolar.

Centrální banka svůj krok označila za \"jednorázové znehodnocení\" a vysvětlila jej změnou způsobu, jimž bude oficiální kurz napříště určovat. Podle řady ekonomů je ale cílem tohoto kroku posílení konkurenceschopnosti čínského hospodářství.

Cena akcií americké technologické společnosti Apple se propadla o více než pět procent, a to mimo jiné kvůli obavám o poptávku po jejích telefonech iPhone v Číně. Akcie tak utrpěly nejprudší jednodenní pokles od loňského ledna.

Na devizovém trhu jüan v úterý oslabil vůči dolaru zhruba o dvě procenta na nejnižší úroveň za tři roky a zaznamenal nejhlubší propad za více než dvě desetiletí.

Euro vůči dolaru naopak posilovalo. V závěru úterního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vykazovala nárůst o zhruba 0,2 procenta na 1,1042 USD. Během dne se přitom vyšplhala až na 1,1089 USD, nejvýše za jeden a půl týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK