Penta koupila vydavatele regionálních Deníků Vltava-Labe-Press

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Investiční skupina Penta koupila 100 procentní podíl ve vydavatelství Vltava-Labe-Press. Získala tak největší tuzemské regionální noviny Deník a tiskárny Novotisk. Dnes podepsala smlouvu s německým koncernem Verlagsgruppe Passau. ČTK to řekl mluvčí Penty Ivo Mravinac. Smlouva podléhá schválení antimonopolního úřadu.

Součástí akvizice je také 51 procentní podíl ve společnosti Astrosat Média, která vydává časopisy Květy, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic Česko, dále 70 procent ve společnosti Česká distribuční, 35 procent v distribuční firmě PNS a 30 procent ve zprostředkovateli webové reklamy AdActive.

\"Deníky i ostatní aktiva VLP - group jsou pro nás zajímavou a dlouhodobou investiční příležitostí zejména pro obchodní synergie s našimi firmami orientovanými na koncového zákazníka. Samotnému vydavatelství chceme zajistit finanční stabilitu a rozvoj, který bude sledovat současné moderní trendy. Jasnou prioritou je pak další posilování významu Deníků v regionech,\" uvedl investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát.

Skupina VLP je po loňské akvizici časopiseckého vydavatelství Sanoma, přejmenovaného na Astrosat Media, druhou nejsilnější vydavatelskou skupinou na tuzemském trhu. V Česku vydává 71 regionálních deníků. V roce 2013 vydavatelství vykázalo ztrátu 61 milionů korun po ztrátě 22 milionů v roce 2012. Kvůli úhradě ztráty z minulých let vlastník společnosti rozhodl o snížení základního kapitálu o polovinu na 930 milionů korun.

Německý mediální koncern uvedl, že VLP prodal ze strategických důvodů. \"Tato transakce nám totiž umožní se více soustředit na německý trh, kde chceme pokračovat v dalším růstu,\" uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka Verlagsgruppe Passau Simone Tucci-Diekmannová. Pasovské vydavatelství bude nyní rozvíjet své aktivity v Polsku a Německu, kde zůstává zaměstnavatelem 3000 lidí. V Polsku je vlastníkem předního vydavatelství Polska Press, v Německu je vydavatelem periodika Passauer Presse.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Působí zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu a v realitním developmentu. Spravuje jediný fond svých partnerů, akcionářů společnosti. Její portfoliové společnosti zaměstnávají zhruba 35.000 lidí a hodnota aktiv skupiny v roce 2014 činila 6,7 miliardy eur. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě a Mnichově.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK