Pražská burza oslabila, dolů ji táhly akcie ČEZ a Erste

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila. Index PX klesl o 1,44 procenta na 1022,48 bodu. Burzu táhly dolů především ztráty cenných papírů energetické firmy ČEZ a bankovní skupiny Erste. Posílily naopak třeba akcie operátora O2. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

S akciemi ČEZ se jako obvykle obchodovalo v největším objemu a zároveň dosáhly jednoho z nejvýraznějších dnešních propadů. Oslabily o 2,64 procenta na 567,1 koruny. Cenné papíry firmy oslabovaly od 4. srpna několik dní v řadě v očekávání hospodářských výsledků za první pololetí. Analytici předpokládali pokles zisku, což se při zveřejnění výsledků v úterý potvrdilo. Ale zisk mírně překonal odhady analytiků, takže akcie ČEZ krátkodobě posílily. Dnes se ale vrátily k propadu, který navíc oproti předchozím dnům zrychlil.

Ještě více zlevnily cenné papíry rakouské skupiny Erste, a to o 2,85 procenta na 747,1 koruny. Podobný pokles zaznamenala emise další rakouské skupiny, pojišťovny VIG, která ztratila 2,67 procenta na 832,1 koruny.

Největší posílení naopak zaznamenaly cenné papíry O2, které si připsaly 3,34 procenta a vyhouply se na 150 korun. Z 15 hlavních emisí již žádná další nedosáhla růstu o více než několik desetin procenta.

Česká měna dále stagnovala k euru a posilovala vůči dolaru. Koruna si k dolaru polepšila oproti předchozímu závěru o 34 haléřů na 24,12 Kč/USD a k euru zůstala beze změny na 27,03 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. \"Koruna pokračovala v testování měnového závazku České národní banky. Kurz vůči euru se pohyboval kolem úrovně 27,02 Kč/EUR, kde zřejmě proti dalšímu výraznějšímu posilování zasáhla v souladu se svou politikou centrální banka. Oslabení dolaru proti euru na světových trzích vedlo ke zlevnění americké měny i proti koruně. Dolar je tak nejslabší za posledních sedm týdnům,\" uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:15 Kč/EUR 27,03 27,03 Kč/USD 24,46 24,12

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK