Akcie v USA překonaly propad vyvolaný devalvací v Číně

12.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. srpna (ČTK) - Americké akciové trhy dnes smazaly ztráty, s nimiž začínaly, a jejich hlavní indexy vesměs mírně posílily. Z počátečního výrazného poklesu, jímž investoři reagovali na pokračující propad kurzu čínské měny, se Wall Street dostala díky růstu v energetickém sektoru a s pomocí oživení akcií přední technologické společnosti Apple. Na devizových trzích oslaboval dolar.

V závěru obchodování Dow Jonesův index zůstal takřka beze změny na 17.402,51 bodu, i když předtím klesl na šestiměsíční minimum. Širší index S&P 500 získal 0,10 procenta na 2086,05 bodu, index technologického trhu Nasdaq po dočasném sestupu pod psychologicky důležitou hranici 5000 bodů uzavřel se ziskem 0,15 procenta na 5044,39 bodu.

Čínská centrální banka v úterý nečekaně devalvovala oficiální kurz domácí měny o téměř dvě procenta a dnes jej snížila o dalších 1,6 procenta. Čínská měna se po dnešním kroku propadla až na čtyřleté minimum. Levnější jüan snižuje konkurenceschopnost vývozců do Číny a snižuje jim hodnotu tržeb v Číně, což v úterý srazilo americké indexy o zhruba jedno procento.

Dnes propad zpočátku pokračoval, trh ale později povzbudil růst akcií producentů energetických surovin, které reagovaly na oživení cen ropy. Index energetického sektoru získal dvě procenta.

Sestupný kurz otočil rovněž Apple, pro něhož je Čína klíčovým trhem. Po poklesu o více než tři procenta na šestiměsíční minimum nakonec oživil a přidal téměř jedno procento.

Ve ztrátách zůstaly akcie firem z finančního sektoru. Jeho index ztratil přes jedno procento.

Americký dolar dnes na devizových trzích oslaboval a ke koši hlavních světových měn spadl na nejnižší hodnotu za zhruba měsíc. Srážely jej spekulace, že americká centrální banka (Fed) kvůli devalvaci čínského jüanu možná nebude ochotna zvýšit úrokové sazby už v září, jak nyní většina analytiků očekává.

Euro se vůči dolaru během dneška vyhouplo až nad 1,12 USD, což byla jeho nejvyšší hodnota za zhruba měsíc. V závěru posílilo o 1,2 procenta na 1,1170 USD. Dolar k japonskému jenu klesl o 0,8 procenta na 124,20 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK