Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí stagnovala

14.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. srpna (ČTK) - Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí stagnovala, hrubý domácí produkt (HDP) zůstal po nárůstu v předchozím kvartálu beze změny. Ukázaly to dnešní předběžné odhady francouzského statistického úřadu INSEE. Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že ekonomika vykáže růst o 0,2 procenta.

Ekonomickou aktivity během tří měsíců do června nepříznivě zasáhly především změny ve stavu podnikových zásob. Firmy, které v prvním kvartálu zásoby vytvářely, je nyní odprodávaly, což vedlo ke snížení růstového tempa o 0,4 procentního bodu. Prudké zpomalení nastalo u růstu spotřebitelských výdajů, které se zvýšily o 0,1 procenta po růstu o 0,9 procenta v předešlém čtvrtletí.

Světlým bodem byl naopak vývoz, který zrychlil tempo růstu na 1,7 procenta po růstu o 1,3 procenta v předešlém čtvrtletí.

V prvním kvartálu stoupla druhá největší ekonomika eurozóny podle zpřesněných čísel o 0,7 procenta. Statistici původně informovali o nárůstu o 0,6 procenta.

Francouzská vláda nadále předpokládá, že za celý letošní rok stoupne ekonomika o jedno procento, uvedl francouzský ministr financí Michel Sapin. Po \"velmi dynamickém prvním čtvrtletí\" zůstává úroveň hospodářské aktivity zachována, citovala z jeho prohlášení agentura AFP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK