Dolar v očekávání růstu úroků v USA posiluje

17.08.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes posiluje a vůči koši hlavních světových měn zpevňuje už třetí den za sebou. Obchodníci se opět zaměřili na možnost zvýšení úrokových sazeb v USA a obavy z hrozby měnové války vedené Čínou ponechali stranou.

Kolem 17:55 SELČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,3 procenta na 1,1082 USD, vůči japonskému jenu odepisovalo 0,2 procenta na 137,78 JPY. Dolar vůči jenu asi 0,1 procenta přidával a obchodoval se za 124,32 JPY.

Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši hlavních světových měn, vykazoval růst o 0,3 procenta.

Dolarový index minulý týden klesl nejníže za měsíc po nečekaném rozhodnutí čínské centrální banky devalvovat jüan. Po pátečním stanovení kurzu se však trh přestal obávat, že by Peking chtěl svou měnu devalvovat výraznějším způsobem a trhy se opět zaměřily na rozdíly v měnové politice klíčových zemích.

Zisky dolaru dnes částečně smazala nejnovější statistika. Průzkum ukázal, že aktivita ve zpracovatelském sektoru New Yorku v srpnu klesla nejníže od roku 2009, a to kvůli prudkému propadu nových zakázek a dodávek. Další zpráva však ukázala, že nálada mezi staviteli domů v USA vzrostla v srpnu nejvýše za desetiletí.

Investoři se nyní soustředí na dvě středeční zprávy z USA. Zveřejněny budou údaje o inflaci a zápis z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK