Energetici odstaví 1.blok elektrárny Temelín kvůli opravě

03.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 3. září (ČTK) - Energetici dnes ve 20:00 odstaví první blok Jaderné elektrárny Temelín. Zatím není jasné, na jak dlouho. Důvodem je oprava zpětné klapky na potrubí v nejaderné části elektrárny. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Na temelínském prvním bloku přitom teprve minulý týden skončila plánovaná odstávka, která trvala 47 dní.

\"Rozsah a tedy i časovou náročnost opravy bude možné určit po vychlazení bloku. Dřív se na zařízení nedá začít pracovat. Řádově se odstávka bude pohybovat ve dnech,\" uvedl mluvčí. V každém případě jde o provozní záležitost, která se projeví ve výrobních výsledcích, dodal.

Zpětná klapka na potrubí napájecí vody zabraňuje zpětnému proudění vody v technologii. Za provozu je otevřená a zavřela by se ve chvíli, kdy by přestala proudit voda do parogenerátoru. Na každém bloku je osm zpětných klapek. Druhý blok podle Svitáka pracuje v provozu na plném výkonu.

Ve středu 2. září elektrárna dosáhla svého dosud nejvyššího výkonu, poté co skončila rozsáhlá modernizace obou výrobních bloků a její původní projektový výkon se zvýšil z 1962 na 2158 megawattů. Od páteční noci po odstávkách poprvé souběžně naplno pracovaly modernizované turbíny obou temelínských bloků.

\"Dosažení plného výkonu na stav zpětné klapky v žádném případě nemá vliv,\" uvedl mluvčí.

Temelínský druhý blok letos nedodával elektřinu do sítě několik týdnů. Odstávka začala 17. dubna, ale kvůli opravám v nejaderné části se nečekaně dlouho protáhla. Naposledy blok najel na plný výkon 19. srpna. To také způsobilo to, že oba bloky byly v létě odstaveny souběžně na neplánovaných 27 dnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK