Mzdy podle ekonomů dále porostou, reálně za celý rok až o tři pct

04.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Dnešní údaje o průměrných mzdách podle analytiků naznačují, že by v dalších čtvrtletích mohl růst mezd překonat i čtyři procenta. Spolu s klesající nezaměstnaností totiž tlak na růst mezd zesílí, a ty by tak reálně mohly za celý letošní rok stoupnout o téměř tři procenta. Zároveň data potvrzují, že pokračující ekonomický růst bude tažen spotřebou domácností, vyplývá z odpovědí ČTK oslovených analytiků.

Průměrná mzda v Česku se v letošním 2. čtvrtletí meziročně zvýšila o 875 Kč na 26.287 korun. Nominálně růst činil 3,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 2,7 procenta.

\"Růst mezd zůstává sice stále umírněný, ale evidentně zrychluje. Růst průměrné nominální mzdy v následujících čtvrtletích pravděpodobně zrychlí nad čtyři procenta,\" uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

I podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče vývoj nasvědčuje pokračujícímu růstu průměrné mzdy v české ekonomice. \"Pro tento scénář hovoří jak silný růst hrubého domácího produktu, tak vývoj na trhu práce, kdy v ekonomice roste zaměstnanost a klesá nezaměstnanost s tím, jak podniky v rámci expanze výroby nabírají novou pracovní sílu,\" uvedl.

Na trhu práce se tak rovněž podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy zřetelně začal projevovat citelný pokles míry nezaměstnanosti. \"Opět se pozvolna objevují fenomény, které jsme registrovali naposledy před propuknutím světové finanční krize, tedy přetahování zaměstnanců a jejich větší asertivita ve mzdovém vyjednávání. Tyto jevy nepominou ani ve druhém pololetí letošního roku. Naopak, budou stále častější,\" uvedl. Podle něj se růst reálných mezd za celý rok přiblíží třem procentům.

\"Výhled na další čtvrtletí je stále pozitivní. Není důvod k tomu, aby se růst mezd zastavil. Ekonomika funguje velmi dobře, jak průmyslové, tak i stavební firmy mají dostatek zakázek, a tak by měly mít možnosti k dalšímu platovému růstu. To by ve výsledku mělo podpořit celou ekonomiku a spotřebu domácností,\" uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.

Růst mezd je také podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka odrazem lepšící se finanční situace ve firmách. \"Stoupající poptávka po práci začíná v některých odvětvích a regionech narážet na nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, což dále posiluje tlak na růst mezd. Při kolektivních vyjednáváních o mzdách na příští rok budou požadavky odborů na růst mezd jistě vyšší než letos,\" uvedl. Za celý letošní rok by se měla průměrná mzda zvýšit zhruba o tři procenta, odhaduje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK