MMF vyzval věřitele Ukrajiny k přijetí restrukturalizace dluhu

06.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 6. září (ČTK) - Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová je spokojena s pokrokem, jehož Ukrajina dosáhla v ekonomické oblasti, a vyzvala věřitele této země, aby přijali dohodu o restrukturalizaci dluhu. Lagardeová dnes jednala na Ukrajině s prezidentem Petrem Porošenkem.

\"Je to opravdu pouze na všech věřitelích, aby využili (této) restrukturalizace dluhu. Věříme, že je to velmi dobrá dohoda. Skutečně pochybujeme o tom, že by bylo možné dosáhnout něčeho lepšího,\" poznamenala šéfa měnového fondu.

Zadlužená Ukrajina se koncem srpna dohodla se skupinou největších věřitelů na restrukturalizaci dluhu, která zahrnuje odpis 20 procent jistiny dluhopisů a prodloužení termínu splatnosti všech dluhopisů o čtyři roky. Rusko jako jeden z věřitelů ale dál požaduje splacení celého dluhu ve výši tří miliard dolarů. Dluhopisy jsou splatné v prosinci.

Lagardeová uvedla, že ekonomický pokrok Ukrajiny je velmi povzbudivý. Kyjev ale také vyzvala, aby pokračoval v boji s korupcí. Porošenko podle agentury Reuters řekl, že očekává, že MMF schválí uvolnění třetí tranše ze slíbené finanční pomoci Ukrajině v říjnu.

Ukrajina vedla jednání o restrukturalizaci svého zahraničního dluhu v objemu 18 miliard dolarů (436 miliard Kč) od jara. Jednání se kvůli rozdílným postojům táhla přes pět měsíců. Restrukturalizace je součástí záchranného programu v objemu 40 miliard dolarů, na němž se Ukrajina letos dohodla s MMF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK