Dolar díky rozdílné měnové politice Fedu a ECB posiluje

21.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. září (ČTK) - Americký dolar zahájil nový týden růstem vůči koši předních světových měn. Dolaru pomáhají rozdílné politiky centrálních bank. Zatímco v případě centrální banky USA (Fed) se čeká, že do konce roku zvýší úrokové sazby, Evropská centrální banka zřejmě naopak přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky a podobné by to mohlo být i u japonské centrální banky. Dolar zůstal silný navzdory statistice, která ukázala, že prodej starších domů v USA v srpnu klesl více, než se čekalo.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,9 procenta na 1,1187 USD a k jenu kleslo o 0,5 procenta na 134,93 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,4 procenta na 120,61 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar vzrostl o 0,9 procenta na 95,722 bodu.

Hlavní ekonom ECB Peter Praet dnes v rozhovoru se švýcarskými novinami zopakoval, že banka je připravena upravit svůj program nákupu dluhopisů, pokud si takovou akci vyžádají hospodářské turbulence. Zástupce Fedu James Bullard naopak CNBC řekl, že existuje silný důvod pro to, aby Fed začal po téměř sedmi letech zpřísňovat svoji měnovou politiku.

Oba komentáře zdůraznily rozdíly v měnové politice mezi Fedem a ECB a Banko of Japan. Očekávané zvýšení úroků v USA by mělo posílit dolar, protože zvýší příliv investic do USA.

Podle analytiků tím, že se Fed minulý týden rozhodl zatím nechat úroky na současné úrovni, zvýšil tlak na ECB, aby dále svoji politiku uvolnila. Očekávalo se totiž, že růst úroků v USA podpoří i Evropu díky dalšímu oslabení eura vůči dolaru. Analytici se proto nyní zaměří na projevy šéfů obou centrálních bank, středeční projev prezidenta ECB Maria Draghiho a čtvrteční šéfky Fedu Janet Yellenové, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK