V 1. pololetí vzniklo v ČR 13.668 společností, zaniklo jich 3167

22.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. září (ČTK) - V prvním pololetí letošního roku vzniklo v České republice 13.668 nových obchodních společností, 3167 jich naopak zaniklo. Čistý přírůstek počtu nových firem byl nejvyšší za poslední čtyři roky. Na deset zaniklých obchodních společností připadlo 43 nově založených. Vyplývá to z dnešních informací společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku vzniklo letos o 821 více obchodních společností. \"Tento růst vypovídá o rostoucí důvěře podnikatelů v oživení ekonomiky,\" uvedla analytička CRIF - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková. V Praze má sídlo 47 procent společností založených v prvním pololetí. Druhý v pořadí je Jihomoravský kraj, kde sídlí o něco více než desetina z celkového počtu nově vzniklých firem.

Čtvrtina založených společností vznikla v odvětví obchod. Pětina nových firem patří do odvětví profesní, vědecké a technické činnosti, do kterého se řadí například právní, účetní a daňové poradenství, výzkum a vývoj nebo veterinární činnost. Nejméně společností vzniklo v odvětví doprava a ubytování a stravování.

Také mezi zaniklými společnostmi převažovaly ty z odvětví obchod, tvořily celou třetinu. Více než polovina společností, které v prvním pololetí ukončily činnost, působily na trhu 16 a více let. Druhou nejčetnější skupinou byly společnosti fungující na trhu šest až deset let, necelá desetina připadla na nejmladší společnosti do pěti let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK