Draghi: ECB bude na změnu v nákupech aktiv potřebovat více času

23.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. září (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) bude potřebovat více času, aby posoudila, zda posílí svůj program nákupů dluhopisů. Řekl to dnes šéf banky Mario Draghi v ekonomickém výboru Evropského parlamentu. Jeho slova podle agentury Reuters hatí očekávání, že ECB v nejbližší době zintenzivní pumpování peněz do ekonomiky formou nákupů státních dluhopisů, aby podpořila hospodářský růst a zvedla příliš nízkou inflaci.

Nejbližší výhled růstu ekonomiky a inflace se zhoršil kvůli slábnoucímu růstu rozvíjejících se ekonomik světa, silnějšímu kurzu eura a pokračujícímu poklesu cen komodit, uvedl Draghi. Podle něj ale ECB potřebuje více dokladů v tomto směru, aby se ubezpečila, že tyto faktory budou trvalejšího charakteru.

\"Potřebujeme více času ke stanovení, zda ztráta růstové dynamiky na rozvíjejících se trzích má dočasnou či trvalou povahu, a ke zhodnocení příčin poklesu mezinárodních cen komodit a nedávných epizod turbulencí na finančních trzích,\" řekl Draghi. Dodal, že ECH bude proto pozorně sledovat všechny nové informace a posuzovat jejich dopady.

Americká centrální banka (Fed) se minulý týden rozhodla zatím ještě nezvyšovat základní úrokovou sazbu. Odůvodnila to oslabováním rozvíjejících se ekonomik v čele s Čínou a zvýšeným kolísáním na finančních trzích.

ECB udržuje svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,05 procenta a od března v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky měsíčně nakupuje dluhopisy za zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč). Draghi po posledním zasedání ECB na počátku září zopakoval přislib, že v případě potřeby se velikost a trvání těchto nákupů mohou změnit, a konstatoval zhoršení ekonomické situace v eurozóně.

ECB v nové makroekonomické prognóze snížila odhad inflace v eurozóně v letošním roce na 0,1 procenta a příští rok jej omezila na 1,1 z dosavadních 1,5 procenta. Cílem nákupů dluhopisů je vedle podpory hospodářského růstu vrátit inflaci k cílové úrovni těsně pod dvěma procenty. ECB také mírně zhoršila odhady ekonomického růstu. Většina analytiků v posledních anketách Reuters očekávala, že ECB časem program kvantitativní uvolňování měnové politiky rozšíří nebo prodlouží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK