Americké akcie pod tlakem Caterpillaru výrazně klesají

24.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. září (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování výrazně oslabovaly a hlavní indexy ztrácely kolem 1,5 procenta. Srážel je zejména propad akcií společnosti Caterpillar, která oznámila plán rušení pracovních míst a zhoršila výhled hospodaření, což zesílilo na trhu obavy z útlumu globální ekonomiky. Wall Street čeká i na večerní vystoupení šéfky centrální banky (Fed) Janet Yellenové.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 1,4 procenta a pohyboval se kolem 16.047 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 1,2 procenta na 1914 bodů a index trhu Nasdaq odepisoval 1,6 procenta na zhruba 4677 bodů.

Největší světový výrobce těžebních a stavebních strojů Caterpillar sdělil, že by do roku 2018 mohl zrušit až 10.000 pracovních míst, což odpovídá asi devíti procentům jeho celkové pracovní síly. Firma zároveň zhoršila výhled tržeb na letošní rok. Akcie firmy klesly o více než sedm procent na minimum za pět let a měly největší vliv na pokles indexů Dow Jones a S&P 500.

\"Tato zpráva trhu moc nepomohla. Je to příznak slabé globální ekonomiky,\" řekl agentuře Reuters Joseph Quinlan z newyorské investiční společnosti U.S. Trust.

Yellenová svůj projev přednese po uzavření trhů. Investoři budou čekat, zda šéfka Fedu naznačí, kdy by mohla centrální banka začít se zvyšováním úrokových sazeb. Před týdnem měnový výbor Fedu svou rekordně nízkou základní sazbu nezvýšil a odůvodnil to oslabováním růstu v rozvíjejících se ekonomikách a nestabilitou na finančních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK