Ceny ropy mírně zpevňují, obchodování je ale rozkolísané

24.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 24. září (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně zpevňují, obchodování je ale rozkolísané. K růstu cen přispěla zpráva o poklesu zásob suroviny v důležitém americkém překladišti Cushing, výraznějšímu zdražení ropy naproti tomu bránil pokles na akciových trzích ve Spojených státech.

Krátce po 19:00 SELČ vykazovala cena termínového kontraktu na severomořskou ropu Brent s dodáním v listopadu nárůst o 0,3 procenta na 47,90 USD za barel, během dne se ale dostala i nad hranici 48 dolarů. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala 0,1 procenta na zhruba 44,50 USD. Ve středu Brent zlevnil téměř o tři procenta a WTI o více než čtyři procenta.

\"Jakmile trh zaregistroval údaje společnosti Genscape (o poklesu zásob), nastalo technické oživení (cen ropy),\" řekl agentuře Reuters obchodník Peter Donovan ze společnosti Liquidity Energy. Ceny ale podle něj zároveň tlačil dolů pokles amerického akciového indexu S&P 500.

Akciové trhy v USA dnes výrazně oslabovaly kvůli obavám ze zpomalování růstu světové ekonomiky. Přispěla k tomu i strojírenská společnost Caterpillar, která zhoršila výhled hospodaření a uvedla, že během příštích let sníží počet zaměstnanců.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 47,89 47,75 New York - Nymex WTI listopad 44,53 44,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK