Volkswagen rozhodne, s jakými lidmi bude řešit skandál s emisemi

25.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 25. září (ČTK) - Dozorčí rada německé automobilové skupiny Volkswagen Group dnes bude rozhodovat, koho postaví do čela v situaci, kdy ji ohrožuje největší skandál v její takřka 80leté historii. Měla by oznámit nástupce generálního ředitele Martina Winterkorna, který ve středu rezignoval, uskutečnit další personální změny a zveřejnit jména lidí zodpovědných za manipulace při testování emisí u vozů s naftovými motory.

Výkonný šéf Volkswagenu Winterkorn ve středu oznámil rezignaci. Zdroje agentury Reuters uvedly, že dozorčí rada dosadí na jeho místo nynějšího šéfa sesterské automobilky Porsche Matthiase Müllera. Odvolá také šéfy výzkumu a vývoje u koncernových automobilek Audi a Porsche Ulricha Hackenberga a Wolfganga Hatze. Zproštěn funkce má být i výkonný ředitel americké divize skupiny Michael Horn.

Zdroje Reuters také uvedly, že dohled nad americkou divizí Volkswagenu možná převezme nynější předseda představenstva české automobilky Škoda Auto Winfried Vahland; ten je údajně favoritem na nově vytvořenou funkci v představenstvu koncernu.

Americké úřady firmu obvinily, že v USA vybavila téměř půl milionu aut zařízením pro obcházení emisních testů, a Volkswagen pak přiznal, že tento software instaloval do celkem 11 milionů svých vozů. Firmě za to v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (436 miliard Kč) a začalo tam proti ní trestní vyšetřování; skandál tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK