Americké akcie ve čtvrtek klesly, dolar oslabil

25.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek oslabily. Ztráty způsobil hlavně propad akcií společnosti Caterpillar, která oznámila plán rušení pracovních míst a zhoršila výhled hospodaření, což zesílilo na trhu obavy z útlumu globální ekonomiky. Klesly rovněž zdravotnické společnosti.

V závěru obchodování index Dow Jones oslabil o 78,57 bodu, tedy 0,48 procenta, na 16.201,32 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 ztratil 6,52 bodu, čili 0,34 procenta, na 1932,24 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 18,27 bodu, neboli 0,38 procenta, na 4734,48 bodu.

Největší světový výrobce těžebních a stavebních strojů Caterpillar sdělil, že by do roku 2018 mohl zrušit až 10.000 pracovních míst, což odpovídá asi devíti procentům jeho celkové pracovní síly. Firma zároveň zhoršila výhled tržeb na letošní rok. Akcie firmy klesly o 6,3 procenta.

\"Tato zpráva trhu moc nepomohla. Je to příznak slabé globální ekonomiky,\" řekl agentuře Reuters Joseph Quinlan z newyorské investiční společnosti U.S. Trust.

Oslabilo šest z deseti hlavních sektorů z indexu S&P. Index zdravotnických firem klesl o jedno procento a ztrátu zaznamenal již pátou seanci za sebou.

Šéfka centrální banky USA (Fed) Janet Yellenová ve čtvrtek pozdě večer, po uzavření trhů, uvedla, že Fed se chystá zvýšit sazby koncem letošního roku. V závěru projevu na Massachusettské univerzitě v Amherstu měla zdravotní potíže, údajně kvůli dehydrataci. Po lékařské prohlídce se podle univerzitních doktorů cítila už dobře a pokračovala v pracovním programu. Investoři byli před projevem obezřetní, protože čekali, že naznačí, kdy by mohly vzrůst úroky.

Dolar ve čtvrtek oslabil vůči koši předních světových měn, euru i jenu. Mohou za to obavy o globální ekonomický růst, kvůli kterým investoři prodávají rizikovější majetek a upřednostňují nákup měn zemí s nízkými úrokovými sazbami.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,33 procenta na 1,1223 USD. Dolar k jenu klesl o 0,25 procenta na 120,01 JPY. Vůči koši šesti předních světových měn dolar oslabil o 0,1 procenta na 95,970 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK