Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 2,2 procenta na 963 bodů

25.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. září (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX proti minulému pátku klesl o 2,2 procenta na 962,4 bodu. Nejvíce posílily akcie společnosti Tatry Mountain Resorts, nejvýrazněji zlevnily cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie ztratily téměř dvě procenta.

\"Akciové trhy v týdnu ztrácely, když od výraznějších propadů je zachránila pozitivní nálada během pátečního obchodování. Z pohledu zájmu investorů a médií byly všechny události zastíněny obřím skandálem okolo manipulace emisí automobilkou Volkswagen. Akcie společnosti propadly o více jak 30 procent, což mělo negativní vliv jak na akcie ostatních automobilek, tak na evropské akciové indexy,\" popsal dění na trzích analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Vítězem uplynulého týdne byly méně likvidní tituly. Akcie TMR po výsledcích za třetí kvartál přidaly 9,2 procenta na 640 Kč. Slušný výkon s růstem o více než procento předvedly beze zpráv akcie CME a Fortuny.

Nejhorší výkon po vyhlášení stávkové pohotovosti a nejistotě ohledně neplánované odstávky ukázal Unipetrol, který přišel o 4,8 procenta. V těsném závěsu se držela Komerční banka s poklesem o 4,3 procenta a ČEZ, který ubral 3,4 procenta. Firma padá s cenou elektřiny a prodlužováním neplánovaných odstávek jaderných bloků, které mohou ohrozit celoroční cíle.

Příští týden budou investoři čekat především na údaje o zaměstnanosti v USA, které by měly vnést více jistoty do dalších plánů americké centrální banky Fed. Pro domácí investory bude příští týden zkrácený, protože v pondělí bude pražská burza kvůli státnímu svátku zavřená.

fd rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK