Americké akcie díky příznivým údajům o ekonomice zpevňují

25.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. září (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes zamířily vzhůru, a ukončily tak třídenní období ztrát. Náladu investorů podpořily solidní údaje o vývoji americké ekonomiky, finanční společnosti navíc těží z výhlídek na růst úrokových sazeb.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 1,2 procenta na 16.390 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval 0,7 procenta na 1946 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite pak přidával 0,3 procenta na 4748 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že ekonomika USA ve druhém čtvrtletí rostla rychleji, než se předpokládalo. Hrubý domácí produkt podle konečných údajů vzrostl v celoročním přepočtu o 3,9 procenta. Předchozí zpráva ministerstva z konce srpna růst odhadovala pouze na 3,7 procenta.

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová ve čtvrtek uvedla, že první zvýšení úrokových sazeb v USA po téměř deseti letech lze stále očekávat už v letošním roce. Její slova vedla k růstu cen akcií finančních společností, jako je Bank of America, JPMorgan Chase & Co, Citigroup nebo Wells Fargo.

Na nový rekord vystoupily akcie největšího světového výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike. Firma dosáhla překvapivě dobrých výsledků hospodaření na čínském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK