Do čela Volkswagenu se postaví šéf firmy Porsche Matthias Müller

25.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg (Německo) 25. září (ČTK) - Novým šéfem německého automobilového koncernu Volkswagen byl jmenován Matthias Müller, který dosud řídil dceřinou společnost Porsche. Volkswagen to dnes oznámil po zasedání své dozorčí rady. Dvaašedesátiletý Müller v čele koncernu nahradí Martina Winterkorna (68), který ve středu odstoupil kvůli skandálu s podvody při měření emisí u naftových vozů.

\"Mým nejnaléhavějším úkolem je obnovit důvěru ve skupinu Volkswagen,\" prohlásil Müller. Automobilka Porsche, kterou Müller dosud vedl, je jednou z dvanácti značek spadajících pod Volkswagen. Jednou z nich je také česká Škoda Auto.

Skandál vypukl minulý pátek, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagenu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (438 miliard Kč). Skandál tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země a na firmu byla podána řada hromadných žalob. Volkswagen přiznal, že software umožňující manipulovat s měřením emisí instaloval v celém světě do zhruba 11 milionů aut.

Akcie Volkswagenu se kvůli skandálu od minulého pátku propadly o více než 33 procent. Zažily tak nejhorší týden od vrcholu světové finanční krize v říjnu 2008, kdy zkrachovala americká investiční banka Lehman Brothers. Tržní hodnota Volkswagenu se v důsledku skandálu snížila asi o 27 miliard eur (více než 730 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK