Ceny ropy kvůli obavám ohledně vývoje v Číně klesají

28.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 28. září (ČTK) - Ceny ropy dnes opět klesají, dolů je táhnou obnovené obavy investorů ohledně hospodářského vývoje v Číně. Ta je největším světovým spotřebitelem komodit. Ropa tak smazala výraznou část dvouprocentního růstu z minulého týdne.

Kolem 16:40 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 1,3 procenta. Dostala se tak těsně pod 48 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela zhruba procento a přiblížila se ke 45 dolarům za barel.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že zisk čínských průmyslových firem v srpnu meziročně klesl o 8,8 procenta, což představuje nejprudší pokles od roku 2011. Zpráva tak připomněla investorům obavy ze zpomalování růstu druhé největší ekonomiky světa.

\"Ceny ropy nadále kolísají, stejně jako minulý týden. Po pátečním růstu dnes z velké části opět smazávají zisky,\" uvedla společnost Commerzbank, kterou citovala agentura Reuters. \"Nepříznivým faktorem jsou znovu slabé hospodářské údaje z Číny,\" dodala banka.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 47,95 48,60 New York - Nymex WTI listopad 45,24 45,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK