Místní akční skupiny mohou na svou činnost získat 1,9 mld. Kč

29.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. září (ČTK) - Tzv. místní akční skupiny mohou na svou činnost získat z evropských fondů až 1,9 miliardy korun. Žádosti o dotaci lze podávat prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) ode dneška až do 30. června 2018. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Vároši.

Místní akční skupina (MAS) je právnická osoba, založená na principech místního partnerství za účelem podpory a rozvoje venkovského regionu. Jde o společenství občanů, neziskových organizací, soukromé podnikatelské sféry a veřejné správy, které spolupracují na rozvoji venkova, zemědělství a při získávání finanční podpory z EU a národních programů pro své území.

\"Činnost místních akčních skupin významně napomáhá rozvoji venkova. Podporují totiž vytváření pracovních příležitostí, rozvoj místní ekonomiky, infrastruktury a občanské vybavenosti. Právě proto je tato výzva směřována na podporu aktivit těchto skupin,\" uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

O dotaci však mohou žádat pouze ty místní akční skupiny, které získaly osvědčení o splnění standardů a mají schválenou strategii místního rozvoje. Podpořené projekty musí MAS dokončit do 31. prosince 2023. Bližší informace jsou na webových stránkách IROP.

Do konce měsíce chce ministerstvo, které je řídicím orgánem IROP, vyhlásit ještě výzvu k předkládání projektů týkajících se přeměny sociálních služeb.

Integrovaný regionální operační program nahrazuje v novém programovém období 2014-2020 regionální operační programy, které spadaly pod kraje. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj je pro ČR vyčleněno 4,64 miliardy eur (125,6 miliardy Kč). Program se zaměřuje na dopravní infrastrukturu a obslužnost, sociální problematiku, zdravotnictví, vzdělávání, kulturu, e-government, energetické úspory v bydlení či územní dokumentaci obcí. Cílem mimo jiné je, aby vzniklo 729 kilometrů rekonstruovaných nebo modernizovaných silnic, 225 kilometrů nově vybudovaných cyklostezek a cyklotras a 5000 sociálních bytů. Podporu by mělo získat až 1341 vzdělávacích zařízení a 383 sociálních podniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK