Společnost Vítkovice Steel ukončila provoz v ostravské ocelárně

30.09.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 30. září (ČTK) - Společnost Vítkovice Steel dnes ukončila provoz ve své ostravské ocelárně. Do konce roku z firmy postupně odejde 271 lidí. Válcovny a ostatní provozy společnosti budou v Ostravě fungovat dál. ČTK to sdělil mluvčí podniku Jaromír Krišica. Ocelárna vyráběla zhruba sto let.

\"Jeho důvodem (ukončení provozu) bylo neadekvátní nastavení podmínek pro provozování ocelárny, které neumožňují zachovat dlouhodobou výrobu ve společnosti i v budoucnosti,\" uvedl mluvčí.

Ocelárna se v předešlých letech potýkala s nízkou poptávkou. Přišla také o emisní povolenky. Déle než rok bylo jasné, že jí k dnešnímu dni vyprší integrované povolení, k jejímuž prodloužení by firma musela investovat značné částky do ekologických opatření. Noví akcionáři, kteří Vítkovice Steel koupili loni v dubnu od ruské ocelářské a těžařské skupiny Evraz Group, to ale zamítli. Evraz firmu vlastnil od roku 2005, nyní je majitelem skupina soukromých investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru.

Krišica uvedl, že společnost Vítkovice Steel chce v příštích letech potvrdit pozici předního evropského výrobce kvalitních tlustých plechů. \"Společnost dosáhla v minulém roce pozitivního výsledku EBITDA, vyvíjí dlouhodobé úsilí v oblasti zvyšování efektivity výroby,\" uvedl mluvčí.

Firma letos investovala zhruba 300 milionů korun do modernizace technologií. \"Naše současná kondice je na slušné úrovni a během dalších let očekáváme její zlepšení, protože zavření ocelárny nám umožní rozvíjet další provozy naší společnosti,\" uvedl předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK