Americké akcie po slabých údajích z trhu práce ztrácejí

02.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. října (ČTK) - Americké akciové trhy po dnešních slabých údajích z tamního trhu práce klesají, hlavní indexy Wall Street ale v polovině obchodování zmírnily více než jednoprocentní ztráty z počátku dne. Statistika naznačila, že největší světová ekonomika není tak silná, aby bez problémů absorbovala zvýšení úrokových sazeb.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel 0,5 procenta na zhruba 16.103 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval stejným tempem na 1914 bodů, zatímco index trhu Nasdaq se pohyboval v blízkosti 4613 bodů se ztrátou 0,3 procenta na čtvrteční závěr.

Americká ekonomika v září vytvořila zhruba 142.000 pracovních míst, což je podstatně méně, než se čekalo. Výrazně nižší byl proti původnímu odhadu srpnový přírůstek, navíc klesly průměrné výdělky i počet odpracovaných hodin.

Centrální banka (Fed) minulý měsíc zvýšení sazeb s odkazem na oslabování globální ekonomiky odložila a ekonomové poté začali očekávat tento krok v prosinci. Po dnešních údajích se ale očekávání finančních trhů přesunula až na březen příštího roku.

Drobné zvýšení úroků by podle ekonomů bylo od Fedu vyjádřením důvěry v ekonomiku a mohlo by stabilizovat rozkolísané trhy. \"Dnešní zpráva zesiluje nejistotu, což je pro trh nejdůležitější. Myslím, že trh bude stále rozkolísanější a bude testovat hranice podpory,\" řekl agentuře Reuters Peter Cardillo z newyorské finanční společnosti Rockwell Global Capital.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK