Majetek zkrachovalého Slezského kamene koupily Slezské kamenolomy

04.02.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeseník 4. února (ČTK) - Majetek zkrachovalé akciové společnosti Slezský kámen Jeseník, která je od roku 2014 v konkurzu a zaměstnává 80 lidí, koupila v lednu za 50 milionů korun firma Slezské kamenolomy z Klimkovic na Ostravsku. Slezské kamenolomy zvítězily ve výběrovém řízení, jehož jediným kritériem byla výše nabídnuté ceny. ČTK dnes informaci získala z kupní smlouvy zveřejněné v insolvenčním rejstříku. Věřitelé Slezského kamene přihlásili pohledávky za bezmála 220 milionů korun.

Kupní smlouvu insolvenční správce Slezského kamene Ivo Šotek podepsal na konci ledna s firmou Danilo Servis, která byla hned poté přejmenována na Slezské kamenolomy. Kupní cena majetku Slezského kamene, který zahrnuje čtyři lomy a zpracovatelský závod v Mikulovicích, byla ve smlouvě stanovena na 50,2 milionu korun a nový majitel ji zaplatil v závěru loňského roku. ČTK zjišťuje vyjádření vedení společnosti Slezské kamenolomy.

Šest desítek věřitelů zkrachovalého Slezského kamene nárokuje pohledávky za 217,5 milionu korun. Největším věřitelem je s pohledávkou 100 milionů korun firma Job Air Technic, která v Ostravě provozuje opravnu letadel a je v reorganizaci. Job Air Technic vybudoval podnikatel Daneš Zátorský, který stál v čele představenstva Slezského kamene. Znalci celkovou hodnotu Slezského kamene odhadli na 145 milionů korun.

Slezský kámen i po prohlášení konkurzu pokračuje ve výrobě. Předloni snížil ztrátu na šest milionů korun z 32,3 milionu o rok dřív. Tržby firmy ale klesly na necelých 38 milionů korun z 44,5 milionu v roce 2013. Loňské výsledky zatím nebyly zveřejněny. Ekonomická situace Slezského kamene se ale podle insolvenčního správce Šotka zlepšila a stabilizovala. Firma nyní zaměstnává přibližně 80 lidí. Počet zaměstnanců po prohlášení konkurzu klesl o tři desítky.

Insolvenční návrh na Slezský kámen na začátku roku 2014 podala záložna Creditas, které kamenická firma včas nesplácela část úvěru a úroků v celkové hodnotě zhruba 42 milionů korun. Záložna přihlásila pohledávky v celkové výši 58 milionů korun.

Se ztrátami a poklesem tržeb se Slezský kámen potýkal několik let. Nejvyšší tržby firma vykazovala v 90. letech. V roce 1998 utržila rekordních 224 milionů korun. Poté se její tržby začaly výrazně snižovat až na předloňské minimum 38 milionů korun.

Slezský kámen se zabýval těžbou a zpracováním kamene a výrobou litinových drtí a granulátů. Polovinu produkce firma vyvážela do zahraničí. Majoritním vlastníkem Slezského kamene je ostravská stavební společnost VOKD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK