Co týden dal: Mzdy rostly na konci roku 2015 nejrychleji od roku 2009

11.03.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda schválila poskytování půjček na bydlení pro lidi do 36 let pečující o dítě do šesti let. Mzdy rostly nejrychleji od roku 2009. Založení společnosti s ručením omezením bude levnější. Zástupci OPEC se sejdou kvůli zmrazení produkce ropy. To a mnohem více naleznete v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní v Česku

Počet vydaných platebních karet v Česku na konci roku 2015 vzrostl meziročně o 3,5 procenta na 11,421 milionu. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK). Klienti bank vlastnili ke konci prosince 9,13 milionu debetních karet, přes dva miliony kreditních karet a 266.000 takzvaných charge karet. Nejvýrazněji, a to více než dvojnásobně, přibylo bezkontaktních karet.
Více informací

Reálné průměrné mzdy ve čtvrtém čtvrtletí 2015 proti předchozímu kvartálu rostly o 3,5 procenta, tedy nejrychleji od roku 2009. Odhadli to analytici oslovení ČTK. Za růstem je podle nich výkon ekonomiky a nepatrný růst cen, které v posledním čtvrtletí stouply o desetinu procenta.
Více informací

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zdražily. Je to poprvé od listopadu. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se proti minulé středě zvýšila o devět haléřů na 26,53 Kč/l. Naftu řidiči natankují za průměrných 24,94 Kč/l, což je o 16 haléřů více než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.
Více informací

Vláda schválila poskytování půjček na bydlení pro lidi do 36 let pečující o dítě do šesti let. ČTK o tom informoval mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Půjčky od 50.000 do 600.000 korun by měly být poskytnuty ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). V letošním roce počítá ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) s celkovým výdajem 100 milionů korun. Program bude vyhlášen nařízením vlády, to znamená, že nepodléhá schválování zákonodárců.
Více informací

Reklama v komerčních televizích vadí čtyřem z pěti Čechů. Inzertní letáky ve schránkách nechce 56 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury ppm factum pro Českou marketingovou společnost a další organizace. Třetina lidí by uvítala více ochutnávek a prezentací výrobků v místech prodeje, plyne z průzkumu.
Více informací

Do návrhu nové tarifní struktury (NTS), tedy změn cen za elektřinu, chce Energetický regulační úřad (ERÚ) zahrnout všechny zásadní požadavky veřejnosti. ERÚ už má přes 15.000 připomínek, zejména ze strany odběratelů ze sítě nízkého napětí, jichž je přes pět milionů. Během setkání s občany a distributory v Plzni to řekla předsedkyně úřadu Alena Vitásková.
Více informací

Společnosti s ručením omezeným asi budou osvobozeny od soudního poplatku za první zápis do obchodního rejstříku. Náklady nutné k založení takovéto společnosti zřejmě budou sníženy z 11.300 korun na 100 eur (2700 korun). Počítá s tím novela o soudních poplatcích, kterou jednomyslně schválila Sněmovna. Normu nyní dostane k projednání Senát.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní ve světě

Evropská centrální banka (ECB) hodlá v rámci nového úvěrového programu platit komerčním bankám, které si od ní vypůjčí peníze a ty následně poskytnou jako úvěr firmám a spotřebitelům. Podle analytiků je nový program zatím nejradikálnějším systémem na podporu spotřebitelských a firemních půjček na světě.
Více informací

Ceny ropy na světových trzích zastavily růst, a sestupují tak z letošního maxima. K poklesu přispívají obavy, že kvůli jarní údržbě rafinerií v USA se ještě více zvýší zásoby ropy v tamních skladech, vliv mají ale také obnovené pochybnosti, zda budou velcí producenti ropy skutečně schopni se dohodnout na omezení těžby.
Více informací

Zástupci největších světových vývozců ropy z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i mimo ni se sejdou 20. března v Moskvě, aby projednali zmrazení produkce. Podle iráckého listu As-Sabáh to řekl náměstek iráckého ministra ropného průmyslu. Podle něho by se rozhovorů měly zúčastnit zejména Saúdská Arábie a Rusko, tedy dva největší producenti ropy na světě, kteří uzavřeli předběžnou dohodu o zmrazení těžby už minulý měsíc.
Více informací

Země Evropské unie se shodly na doplnění pravidel o výměně daňových informací tak, aby omezily nadnárodním firmám možnost daňových úniků a přesouvání zisků. Novinářům to po jednání ministrů financí EU řekl nizozemský ministr Jeroen Dijsselbloem, jehož země nyní osmadvacítce předsedá. Dohodu pokládá za důležitou také český ministr financí Andrej Babiš.
Více informací

Německá prokuratura vyšetřuje kvůli podezření z podvodu v souvislosti s emisním skandálem Volkswagenu již 17 zaměstnanců této automobilky. Jejich počet se tak zvýšil z dosavadních šesti. Oznámil to mluvčí státního zastupitelství v severoněmeckém Braunschweigu Klaus Ziehe. Nikdo z vyšetřovaných však není z nejvyššího vedení automobilky.
Více informací

Meziroční růst eurozóny byl ve čtvrtém čtvrtletí podle zpřesněných údajů o něco vyšší, než se dosud uvádělo. Evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) v závěru roku vykázal růst o 1,6 procenta místo doposud uváděných 1,5 procenta. Mezičtvrtletní růst potvrdil na 0,3 procenta.
Více informací

Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku po očištění o sezonní vlivy stoupla proti předešlému kvartálu o jedno procento. Informoval o tom slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj odhad z února. Za celý minulý rok HDP Slovenska vykázal růst o 3,6 procenta v porovnání s růstem o 2,5 procenta v roce 2014. Byl to nejlepší výsledek od roku 2010.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU