EBRD: V Česku se do roku 2010 eurem platit nebude

22.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BĚLEHRAD 22. května (ČTK) - V České republice, Polsku, Maďarsku a Slovensku se eurem do konce dekády, tedy do roku 2010 platit nebude. Žádné překážky na cestě k přijetí eura naopak nemají pobaltské státy a Slovinsko, které mohou vstoupit do eurozóny během dvou až tří let. Uvedla to dnes v Bělehradě na výročním zasedání Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Estonsko, Slovinsko a Litva přijaly mechanismus devizových kurzů ERM-2 v minulém roce. Podle maastrichtských kritérií musí mít země svou měnu nejméně po dva roky v tomto systému, než může euro přijmout. Uvedená trojice zemí vstoupí do eurozóny v roce 2007 nebo 2008, uvedl zástupce hlavního ekonoma EBRD Steven Fries.

Lotyšsko, které přijalo ERM-2 v dubnu, se bude moci také přidat během dvou let, dodal. Fries ale varoval, že se zbývající čtveřice ze střední Evropy, která by chtěla platit eurem také, potýká s rizikem vysokých výdajů.

"Očekáváme jejich vstup do eurozóny kolem roku 2010," uvedl. Dodal, že zpevnění fiskální politiky, které ve střední Evropě nastalo, způsobil spíše vyšší hospodářský růst než přísná opatření ve výdajích, napsala agentura Reuters.

Názor EBRD se shoduje s plánem ministerstva financí, podle kterého Česká republika nepřijme euro dříve než v roce 2010. Podmínky pro přijetí eura by měla ČR splnit v roce 2008, kdy by měl schodek veřejných financí klesnout pod tři procenta HDP. Člen bankovní rady ČNB Robert Holman ale tento týden agentuře Bloomberg řekl, že ČR by měla přijetí eura odložit až po roce 2010, protože společná evropská měna oslabuje ekonomický růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK