Japonské akcie zahájily týden růstem, zpevňuje i dolar

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 23. května (ČTK) - Ceny japonských akcií se v úvodu nového týdne vydaly vzhůru a nejvíce se dařilo vývozcům. Ti těží z klesajícího kurzu jenu, který činí jejich zboží na zahraničních trzích konkurenceschopnější. Dařilo se třeba automobilce Honda a společnosti JGC.

Index Nikkei 225 si připsal 121,36 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 1,1 procenta na 11.158,65 bodu. Trh začal pouze nepatrným vzestupem, který se ale před koncem obchodování výrazně zvýšil. Širší index Topix přidal 0,7 procenta na 1137,69 bodu.

Zisk 1,4 procenta si připsaly akcie největší bankovní skupiny v Japonsku Mizuho Financial Group. Zpočátku sice klesaly, banka pak ale zveřejnila výsledky hospodaření, které byly nad očekávání dobré. Vzhůru se pak vydaly akcie některých dalších bank, které o hospodaření budou informovat v dalších dnech.

"Na trh se odpoledne vrátilo více kupujících, když uviděli výsledky Mizuha," poznamenal manažer investiční společnosti Chuo Securities Koiči Seki. Podle něj přetrvává zájem o technologické tituly, které už nakupují také zahraniční investoři. Ti se zřejmě nechali inspirovat dalšími zisky na trhu Nasdaq v USA.

Na devizovém trhu pokračuje v růstu dolar, kterému svědčí předpoklad dalšího zvyšování úrokových sazeb v USA. Vůči euru se ocitl na nejvyšší úrovni za sedm měsíců, zčásti kvůli tomu, že v Německu se schyluje k předčasným volbám. Vliv má také blížící se referendum o euroústavě ve Francii.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2556 USD, a dále tak zpevnil z předchozích 1,2640 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu se dostal na 107,99 ze 107,51 JPY, ale euro k jenu mírně zlevnilo na 135,62 z pátečního kurzu 135,93 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK