Na mošnovském letišti zahájila provoz první mezinárodní linka

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOŠNOV (Novojičínsko) 23. května (ČTK) - Poprvé v historii odstartovalo před polednem z mošnovského letiště nedaleko Ostravy letadlo na pravidelnou mezinárodní linku. Novou linku do Mnichova, jež bude v pracovních dnech létat dvakrát denně a jednou v neděli, provozuje společnost Cirrus Airlines ve spolupráci s Lufthansou.

Na první let z Ostravy do Mnichova se v třicetimístném letounu vypravilo sedm lidí. Let trvá 90 minut. Řekl to ředitel letiště Michal Červinka. Z Ostravy se dosud dalo bez přestupování letět jen linkami ČSA do Prahy.

Společnost Cirrus Airlines je součástí Cirrus Group, která poskytuje komplexní služby v letecké dopravě a od roku 2000 úzce spolupracuje s Lufthansou. Létá na mezinárodních linkách například do Švýcarska, Británie, Rakouska a Makedonie.

Letiště Mošnov, po pražské Ruzyni druhé největší v Česku, převzal Moravskoslezský kraj v polovině roku 2004. Kraj chce letiště modernizovat, od Evropské unie už získal příslib 48 milionů korun na výstavbu odletové haly a velké odbavovací haly, celá stavba bude stát kolem 160 milionů korun. Letiště pak bude připraveno na odbavení 600.000 cestujících ročně, loni odbavilo 220.000 lidí.

Linka z Ostravy do Mnichova je druhou přímou linkou do zahraničí z mimopražského letiště po nedávno zahájených letech z Brna do Londýna. Z letišť mimo Prahu je možné letět z Karlových Varů do Moskvy, linka ČSA má ale mezipřistání v Praze. Donedávna létal podobně přes Prahu Discovery Travel z Kunovic do Antverp.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK