Americké akcie dopoledne rostly díky ropným společnostem

23.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 23. května (ČTK) - Akcie předních amerických firem dopoledne rostly díky zájmu investorů o ropné koncerny. O část ranních zisků ale akcie přišly poté, co ceny ropy přestaly klesat a začaly růst. Dow Jonesův index třiceti nejsilnějších titulů wallstreetské burzy v poledne newyorského času stoupl o třetinu procenta na 10.508 bodů. Index technologického trhu Nasdaq v 18:00 SELČ vzrostl o 0,3 procenta na 2052 bodů.

Zatímco americká lehká ropa zahájila den poklesem, později její cena stoupla o půl dolaru na 49,15 dolaru za barel. Klesající ropné ceny se přitom minulý týden postaraly o to, že si americké akcie připsaly nejvyšší zisky za šest měsíců.

Dnes ale ceny ropy klesat přestaly a vydaly se opět nahoru poté, co se americké ropě nepodařilo spadnout pod 48 dolarů. Zájem o akcie ropných koncernů pak vyvolalo vyšší doporučení od analytiků pro koncerny Exxon Mobil, ConocoPhillips a Chevron.

Obchodní řetězec Wal-Mart Stores Inc. posílil v jednu chvíli o procento na 47,60 dolaru. Podnik v sobotu oznámil, že zůstává u své předpovědi, že mu v tomto měsíci vzrostou tržby o dvě až čtyři procenta. Ukazatel se vztahuje na obchody otevřené déle než rok, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK