Čtvrtletní růst německé ekonomiky byl potvrzen na jednom procentu

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 24. května (ČTK) - Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o jedno procento a změnila tak vývoj proti čtvrtému čtvrtletí, kdy o 0,1 procenta klesla. Oznámil to Spolkový statistický úřad a potvrdil tak předběžné údaje. Růst v prvním čtvrtletí je nejrychlejší za čtyři roky.

Růst ekonomiky zajistili hlavně vývozci, kteří zvýšili objem vývozu a smazali tak nepříznivý dopad klesající domácí poptávky. Navzdory relativně silnému růstu ekonomiky v prvním čtvrtletí je ale růst HDP v meziročním srovnání prakticky nulový.

"Hospodářské oživení v prvním čtvrtletí bylo taženo výhradně vývozem," píše se ve zprávě statistického úřadu. Čistý vývoz, což je rozdíl mezi vývozem a dovozem, k růstu HDP přispěl poměrem 1,6 procentního bodu. Všechny další komponenty byly beze změn nebo se snížily.

"Na první pohled ta nová čísla neukazují nic nového ani zajímavého. Ale protože, alespoň podle statistiků, může německá ekonomika v jednom čtvrtletí o 0,1 procenta klesnout, a ve druhém o jedno procento vzrůst, nabádáme k opatrnosti," řekl k údajům analytik ústavu HVB Andreas Rees.

Ve čtvrtletním vyjádření se domácí poptávka snížila o 0,6 procenta. Úřad ale poznamenal, že o 0,9 procenta vzrostly výdaje na výrobní vybavení. Podniky také investovaly o 0,9 procenta více do počítačového softwaru a dalšího zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK