Automobilky loni utržily 367 mld. Kč, o 14 procent více

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. května (ČTK) - Výrobci aut i dodavatelé pro automobilový průmysl loni v Česku zvýšili tržby o 14 procent na téměř 367 miliard korun. Od roku 2000 to znamená nárůst o polovinu, uvedl na konferenci Auto 2005 ředitel odboru podpory podnikání ministerstva průmyslu a obchodu Boris Halata.

Po náběhu výroby v kolínské automobilce TPCA se podle předsedy dozorčí rady Škody Auto Vratislava Kulhánka stane Česká republika spolu s Belgií vedoucí zemí v Evropě v produkci na jednoho obyvatele. Během tří až čtyř let je však předstihne Slovensko, dodal.

Česko by letos mělo mít výrobní kapacitu kolem 800.000 aut. Největším tuzemským výrobcem automobilů je Škoda s kapacitou kolem půl milionu vozů, TPCA by měla vyrábět 300.000 vozů ročně. Významnými hráči jsou i výrobci autobusů Karosa a SOR Libchavy i producenti nákladních vozů Tatra a Avia.

Výrobci aut se na celkových tržbách loni podíleli zhruba 45 procenty. Zbytek tvořili dodavatelé součástek. Podíl finálních výrobců by se však měl po plném náběhu výroby v TPCA zvýšit. Společný závod Toyoty, Citroënu a Peugeotu začal první vozy vyrábět koncem února, na trh by se měly dostat v červnu.

Tržby automobilového průmyslu tvoří 17,5 procenta tržeb zpracovatelského průmyslu. Ekonomové v minulosti několikrát upozorňovali, že ČR se tak stává příliš závislá na výkyvech jednoho odvětví. Podíl automobilového průmyslu na českém exportu je kolem 20 procent. Automobiloví výrobci loni vyvezli auta a díly za 270 miliard korun, což je meziročně o 21 procent více.

Počet zaměstnanců v automobilovém průmyslu se podle údajů ministerstva průmyslu loni zvýšil přibližně o 4400 lidí na 90.779 pracovníků. Z toho asi 28.000 lidí se zabývá výrobou dvoustopých motorových vozidel a jejich motorů, 2500 výrobou karoserií a 59.000 výrobou dílů a příslušenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK