ČEZ vyzval EU k jasnější politice, varuje před koncem obchodování

24.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BUDAPEŠŤ 24. května (ČTK) - Česká elektrárenská společnost ČEZ dnes vyzvala Evropskou unii k vytyčení jasné politiky pro trhy elektřiny. Zásah je nutný zvláště kvůli prudkému rozšiřování subvencované větrné energie. To by mohlo v Evropě vést až k úplnému konci přeshraničního obchodování s elektřinou, řekl v Budapešti místopředseda představenstva ČEZ Alan Svoboda.

ČEZ především poukazuje na propad kapacit pro obchodování s elektřinou mezi Německem a Českou republikou. Společnost je druhým největším evropským vývozcem po Electricité de France a loni vyvezla asi třetinu své produkce.

EU ve snaze mít politiku pro celou řadu oblastí elektroenergetiky od cen přes bezpečnost dodávek po udržitelnost úplně ztratila ponětí o prioritách. "V EU není žádná jasná politika. Jestliže nevytyčíme skutečné priority, budeme těžce bojovat o formování trhů (elektřiny) na nadnárodní úrovni," řekl Svoboda podle agentury Reuters.

Za největší problém, s nímž se střetávají trhy elektřiny ve střední Evropě, označil Svoboda dostupnost obchodovatelných přenosových kapacit pro mezihraniční dodávky. Objem těchto kapacit totiž v poslední době prudce snížila expanze větrné energie v Německu s rozsáhlou vládní podporou. Obchodníci nyní mají k dispozici mnohem méně kapacit, protože přenosové sítě se musí vyrovnávat s prudkým kolísáním nespolehlivé produkce větrných turbín.

"Musí se změnit politika podpory větrné energie. Pokud se zde nic neudělá, bude to znamenat úplný konec obchodování," varoval Svoboda. "Do pěti let se vrátíme ke starým dobrým časům národních sítí bez mezinárodního obchodu," dodal Svoboda, který je rovněž obchodním ředitelem ČEZ.

Letos se podle Svobody očekává pokles přenosových kapacit na česko-německé hranici o 15 až 20 procent, tedy podobným tempem jako loni, a ceny těchto kapacit prudce vzrostly. ČEZ přitom vyváží 60 procent svého exportu do Německa.

Svoboda řekl, že ČEZ se zatím zajišťuje proti ztrátám z propadu přenosových kapacit pro vývoz útlumem výroby některých svých elektráren. Může také prodat více povolenek na emise oxidu uhličitého.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK