HN: Šéf Madety chce nabídnout podíl ve firmě i zemědělcům

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. května (ČTK) - Největší tuzemská mlékárna Madeta je ochotna nabídnout majetkový podíl i rolníkům z Mlékařského a hospodářského družstva Jih, s nímž je přitom v ostrém sporu. "Jednáme o vstupu s různými podnikateli, a podíl nabídnu i Jihu," řekl Hospodářským novinám šéf Madety Milan Teplý. Předseda družstva Jih Karel Bednář listu řekl, že oficiální nabídku zatím nemá.

Družstvo se přitom soudí se státem kvůli tomu, že přes 36 procent akcií Madety prodal firmě Moravia Lakto, což Teplému umožnilo mlékárnu definitivně ovládnout. Ministerstvo zemědělství totiž nejdříve slíbilo podnik prodat farmářům. Zemědělci považovali obchod za neplatný a požadovali po státu 200 milionů korun jako náhradu škod, které jim údajně vznikly. Městský soud v Praze však jejich požadavek zamítl.

Družstvo, které je zároveň největším dodavatelem mléka do Madety, přitom dostalo mlékárenskou firmu do úzkým, dodává deník. Koncem loňského roku totiž prudce snížilo své dodávky do Madety a začalo vyvážet mléko do Německa. Madeta kvůli tomu musela propustit desítky pracovníků, připomínají HN.

V Evropě je kapitálové propojení potravinářských firem s rolníky často základem podnikatelského úspěchu, dodává list. "Pokud Teplý skutečně podíl Jihu nabídne, bude to rozumný krok. V dosavadních vztazích převládají emoce a osobní spory, ale propojení se vyplatí oběma stranám," hodnotí překvapivý výrok šéfa Madety ředitel významného zemědělského podniku, který nechtěl být jmenován.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK