Americké akcie v úterý klesly kvůli očekávání vyšších úroků

25.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 25. května (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily poté, co zápis z posledního zasedání americké centrální banky vedl investory k očekávání, že úrokové sazby ve Spojených státech budou pokračovat v postupném růstu. Index technologického trhu Nasdaq však zaznamenal již osmé zvýšení za sebou, což představuje jeho nejdelší růstovou sérii za více než pět let.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů trhu klesl o 0,19 procenta na 10.503,68 bodu. Index Nasdaq naopak posílil o 0,24 procenta na 2061,62 bodu. Poprvé od prosince 1999 tak dosáhl osmi nárůstů za sebou, napsala agentura Reuters.

Zápis ze zasedání centrální banky ukázal, že inflační očekávání se v posledních měsících v krátkodobém výhledu zřetelně posunula výše. To podle investorů znamená, že banka bude pokračovat ve své politice umírněného zvyšování úrokových sazeb.

Centrální banka provedla od loňského června osm zvýšení sazeb, a to vždy o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba v zemi tak v současnosti činí rovná tři procenta. Vyšší úrokové sazby mají na akciový trh obvykle negativní dopad, protože vedou k růstu nákladů firem i spotřebitelů na půjčky.

Technologický trhy však podpořil největší světový výrobce čipů Intel. Ten si připsal 1,7 procenta po zprávě listu The Wall Street Journal, podle které firma Apple Computer zvažuje, že u svých počítačů Macintosh přejde na čipy Intel.

Na devizovém trhu se kurzy hlavních měn výrazněji nezměnily. V závěru obchodování dolar k euru nepatrně klesl na 1,2585 USD z pondělního závěru 1,2578 USD. K japonskému jenu dolar mírně oslabil na 107,59 JPY z předchozích 107,63 JPY a euro k jenu kleslo na 135,37 JPY ze 135,41 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK